Grattis på födelsedagen bäste Tycho!

Grattis på födelsedagen bäste Tycho!

Tycho Ottesen Brahe
1546-1601

I dag den 14 december är det 470 år sedan som ett tvillingpar föddes på Knudstrups borg/Knutstorps slott i Skåne, som då tillhörde Danmark. Föräldrar var Otte Tygesen Brahe och Beate Clausdatter Bille.

Knudstrups borg/Knutstorps slott som det såg ut under Tychos levnad.
Ägare och foto: Ann Walkendorff

Det var två gossar, men bara en av dem överlevde.  Mellan klockan 9 och 10 på förmiddagen såg den pojken dagens ljus enligt hans fars egen anteckning. Han fick namnet Tyge, vilket han senare ändrade till Tycho, den latinska formen, vid 15-årsåldern. Han saknade sin döde bror under hela sitt liv, vilket han beskriver i flera dikter.

Redan tidigt i barndomen skrev han verser på latin. Han började studera filosofi vid Köpenhamns universitet under sitt 13:de levnadsår. En händelse som kom att bli avgörande inträffade en bit in på hans första läsår – ett mäktigt skådespel utspelade sig på himlen ovanför Köpenhamn. Det var en solförmörkelse som fångade den unge ädlingens intresse, så pass att han börja läsa astronomi. Hans far och farbror som han växte upp hos, ville att han skulle följa släktens tradition, att läsa juridik.Under tre år studerade han därför detta i Leipzig, juridik på dagarna, men på kvällar och nätter var han helt uppslukad av astronomin. Han läste allt han kom över i bokväg, och köpte alla tillgängliga instrument som han behövde för sin forskning. 

Himlakroppar

Resten är välkänd historia, han kom att bli en världsberömd vetenskapsman och astronom. Hans sista ord lär ha varit; ”Låt mig inte synas ha levat förgäves”.

Tycho- som efterlevande ättling till din bror Axel Ottesen Brahe vet jag att du är allt annat än glömd, du levde inte förgäves. Du har för alltid satt ditt avtryck i vår historia.

Axel Ottesen Brahe

Du lämnade jordelivet samma år som din trätobroder Christopher Walkendorff, år 1601.

Christopher Walkendorff
1525-1601
Frederiksborgs slott

Ni hade olika åsikter om det mesta, bland annat vem som stod högst i rang och vem som skulle få den fina jakthunden som James I /Jacob I av Skottland, hade med sig vid sitt besök på Hven.

James I / Jacob av Skottland besöker Uranienborg på Hven. I sällskapet syns den jakthund som både Tycho Brahe och Christopher Walkendorff senare gjorde anspråk på. Foto: Ann Walkendorff

James I / Jacob av Skottland besöker Uranienborg på Hven. I sällskapet syns den jakthund som både Tycho Brahe och Christopher Walkendorff senare gjorde anspråk på. Foto: Ann Walkendorff

Men ni hyste även den största respekt för varandra och ert arbete. Våra släkter förenades genom giftemålet mellan din brorsdotter Karen Axelsdatter Brahe och Christophers brorson Henning Henningsen Walkendorff, mina direkta anor.

Ur Sophie Brahes släktbok
Walkendorff Brahe