Heliga Anna (Irina) av Novgorod f. Ingegerd Olofsdotter

Heliga Anna av Novgorod1

”Lik en himmelsklar stjärna uppstrålad från väster till öster,
förunnades du att bevara den rätta tron.
I denna frambar du åt fosterjorden en välsignad frukt,
o du heliga rättrogna furstinna Anna.
Du älskade Kristus av hela ditt hjärta.
och bevarade hans bud och stadgar.
Därför, då vi idag firar ditt allheliga minne,
mottar vi syndernas förlåtelse genom dina böner.”

Citatet är hämtat från Den heliga Annas ortodoxa församling i Stockholms hemsida.

Foto svenskakyrkan.se

Ingegerd var dotter till Olof Skötkonung och Estrid, en slavisk furstedotter.

Hon är min direkta anmoder i 29 generationer.

Prinsessan Ingegerd föddes troligen omkring år 1000 i Sigtuna Uppland, (Mats Lejdeby – Kampen om bygdemakten).

Hon ska ha döpts i Brigidas källa, uppkallat efter ett irländskt helgon. Källan är belägen vid Husaby kyrka. Enligt legenden är det samma källa som prinsessan Ingegerds far, Olof Skötkonung lät döpa sig i av engelske missionären Sigfrid år 1008. Sigfrid som ska ha blivit Skara stifts andra biskop, och senare den förste biskopen i Växjö stift. 

Källan kallas numera S:t Sigfrids källa och ligger i Västergötland.

Sankt Sigfrids källa. Foto: Andrea Grave-Müller, lansstyrelsen.se

Andra historiska källor som Adam av Brehmen uppger att det var Thurgot som döpte kungen och hans familj. Ytterligare teorier uppger att Olof döptes i England. Så var, när och av vem dopet utfördes är omtvistat.

Olof Skötkonung


Olof är den förste kung som bevisligen regerade över både Mälardalen och Västergötland och han är också den förste sveakung som döptes, förblev kristen och bidrog till att Sveriges kristnande.
Han var son till
Erik Segersäll kung av Sverige. Olof Skötkonung (fornnordiska: Óláfr skautkonungr), föddes cirka 98 alternativt på 960-talet. Han dog sannolikt under vintern 1021–1022. Han var kung av Sverige cirka 995–1022.

Mynt präglat i Sigtuna för kung Olov

Olof Skötkonung var dessutom först med att prägla mynt i Sverige. Utöver detta är inte mycket känt med fullständig säkerhet.

Det är även okänt var prinsessan Ingegerd växte upp, familjen var ofta på resande fot. Det fanns en kungsgård i Sigtuna där familjen kunde ha vistats. Ruinerna från denna gård finns där det nuvarande Sigtuna museum ligger.

Olav den Helige av Norge

Medeltida skulptur av Olof i Sankt Olofs kyrka i Skåne. Foto David Castor

Som konungadotter blev Ingegerd en del av det politiska maktspelet. Den förste att fria till henne genom ombud var den norske kungen Olav Haraldsson, kallad ”den digre”. Frieriet gjorde Olof Skötkonung rasande. Ingegerds far och den norske kungen, den blivande Olav den helige var nämligen bittra fiender. 

Ingegerd ska ha varit positiv till giftemålsplanerna, trots faderns motstånd. Hon lär ha skickat fästmannen en guldstickad kappa som gåva. Frieriet var även ett fredsinitiativ från den norske kungen, men något bröllop blev det aldrig. Det blev i stället halvsystern Astrid som fick bli ersättare för den utlovade Ingegerd, och hon blev därmed drottning av Norge.

Detta par, Olav den helige och Astrid blir därmed även de, mina direkta anor i 30 generationer.

Jaroslav I

Ett nytt frieri via ombud dök upp, det var från Jaroslav I, furste av Novgorod kallad den vise.

Jaroslav I di Kiev - Wikipedia
Jarloslav I av Kiev

Ingegerd och hennes far kung Olof accepterade frieriet, men hon ställde villkor: en svensk hövding, jarl Ragnvald, skulle följa med henne österut, och hon ville också ha landskapet Ladoga som brudgåva och personlig förläning. Fadern, och Jaroslavs ambassadörer, accepterade detta. Ragnvald skall som jarldöme ha tilldelats området där S:t Petersburg nu ligger. Denna skildring stöds inte av några skaldeverser och är möjligen endast en litterär omarbetning av Sigvats framställning. (Anders Winroth)

Ingegerd var troligen inte 20 år fyllda när hon blev furstinna i Kievriket, även kallat landet Rus. Området var redan kristnat och jordbruk, hantverk och handel blomstrade. Ingegerd verkar ha varit en klok och stark ”maktspelare”. Dessa egenskaper tillsammans med hennes viljestyrka, kom att framställa henne i källorna som en viktig rådgivare till sin man. En av dessa källor, en isländsk berättar att hon lyckats medla fred mellan Jaroslav och en av dennes bröder, och därmed undvikit ett förödande krig. Hon gjorde därmed skäl för sitt ryska namn Irina som betyder fred.

År 1035 flyttar Jaroslav I och Ingegerd till Kiev, som blev huvudstad efter att de gått segrande ur krigen om makten i riket. Med kejsarstaden Konstantinopel som förebild påbörjades storslagna byggnadsverk, varav Sofiakatedralen fortfarande finns kvar.

Sofiakatedralen i Kiev Foto: Rbrechko (CC BY)

Ättlingar

AV parets 7 barn så är 3 stycken mina direkta anor. Den röda fyrkanten indikerar direkt ana. Jaroslav I bror Iziaslav är även han en direkt ana.

Min släkt

Ingegerd och Jaroslav I:s söner blev stamfäder för olika grenar av den ryska storfurstesläkten, av vilka en blev det första tsarhuset och dog ut 1598. Läs mer

Deras döttrar blev gifta med konungarna

Harald Hårdråde av Norge gift med Ellisif, Elisabet av Kiev.

Andreas I av Ungern gift med Anastasia av Kiev och

Henrik I av Frankrike gift med Anna av Kiev.

Den sistnämnda blev stammoder för alla senare franska konungar.

(Hans Gillingstam https://sok.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=11952)

Wikipedia

Videoklipp: Heliga Anna av Novgorods reliker del 1

                    Heliga Anna av Novgorod reliker del 2

I Eskilstuna finns sedan 1968 en svensk-ortodox församling som bär S:t Annas namn, där Ingegerd vördas. Hon betecknas här som Sveriges skyddshelgon.

Läs mer här.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2022 Ann Walkendorff