Härkeberga

Min lilla by, hit flyttade jag 1997, helt ovetandes om att mina förfäder hade bott just här. Byn är berömd för sin kyrka från medeltiden, och för Kaplansgården.

                                                                Foto: Peter Segemark © Nordiska museet

(Loftboden som syns på bilden är skänkt till Nordiska Museet av min make Christer Hjelms farmor, Anna Hjelm. Loftboden stod tidigare på våra ägor innan den flyttades till Kaplansgården.)

De allra äldsta kyrkböckerna är i dåligt skick. Jag vet inte när släkten kom till byn. Jag hittar Christoffer Walkendorff (1726-1789) med familj här 1764, då finns de i husförhörslängderna. Han står skriven som korpral, och bor i Savlinge. Han tillhörde Upplands regemente till häst. Han föddes i Nyland, nuvarande Finland. Hans far Göran Christoffer Walkendorff tillhörde Nylands Dragonregemente.

Christoffer W. dog 1789, han är min farfars mormors morfars far. Prästen har skrivit i död-och begravningsboken att han dog av ålderdomsskröplighet och gikt i en ålder av 63 år. Han är troligen begravd i Härkeberga kyrka, det finns inga noteringar om var.

Hans son Lars, farfars mormors morfar är född i Härkeberga 1768. Även han blir så småningom korpral vid Upplands femmänningsregemente till häst. Han tjänstgör i olika delar av Härkeberga, bland annat i Valgeby där jag nu bor. Hans dotter Maria Elisabeth föds i Litslena 1803, en grannby 5 km bort. Hon är min  farfars mormors mor. Hennes dotter Maja Stina föds 1825 i Husby-Sjutolft drygt en mil bort. Hennes dotter Matilda föds i Kälsta, Litslena 1865. Hennes son, Knut Halvard är min farfar som föds 1902.

 


All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove
%d bloggare gillar detta: