Släkten och kedjor….

elefantor.

Det är någonting med släkten och kedjor. Nej jag menar inte att någon är slagen i kedjor, utan att smycka sig med dem. Min anfader Henning Henningsen Walkendorff, till Gloprup (1595-1658) var på den tiden en av riket Danmarks mäktigaste och rikaste män. På bilden pryder tjocka kedjor hans pampiga klädedräkt. Henning Valkendorff

Henning gifte sig med Karen Axelsdatter Brahe. På bilden syns min anfader, och Karens far, riksrådet Axel Ottesen Brahe, även han smyckad med kedjor.

Axel Ottesen Brahe riksråd

Axel Ottesen Brahe riksråd

Axels bror, kanske min mest berömde släkting Tycho Brahe avporträtteras även han med kedjor.

tychobr

Tychos och Axels syster och min favoritsläkting Sophie Ottesdatter Brahe finns även hon avporträtterad, med kedja som ung änka efter Otte Thott.

Sophie Ottesdatter Brahe

Sophie Ottesdatter Brahe

 

Henning Henningesens farbror righofmester Christopher Walkendorff finns också avporträtterad med vackra kedjor, den ädlaste är nog Elefantorden. Christopher var också rik och mäktig man i dåtidens Danmark. Så rik att han lånade kung Kristian IV 400 daler till en guldkedja.

Christopher Walkendorff 1525-1601

Christopher Walkendorff 1525-1601

Här bär Christopher två kedjor, båda med Elefantordens symbol.

Om vi går till nutid, Andreas Walkendorff bär traditionen vidare- smyckad precis som sina släktingar med skägg och  – en kedja! Fast det är ju inte Elefantorden, utan Roundtable Sweden.

Anderas Walkendorff

 

© Copyright 2015 Ann Walkendorff, All rights Reserved. Written For: The story of the noble family Walkendorff