Tulpantider

Tulpaner på gyllenlädertapet Skoklosters Slott
Tulpaner på gyllenlädertapet Skoklosters Slott

Så här i tulpantider tänker jag ofta på min favoritsläkting, Sophie Ottesdatter Brahe som är min farfars mormors morfars farfars farfars morfars syster. sophiebrahemedhund

Det berättas att Sophie i september 1629 skickade 20 tulpanlökar, en kejsarkrona, två alexandrinliljor och 20 guldlökar till Johan Eriksson Sparre på Bolmeröd i Småland. Johan Eriksson Sparre född den 25 juni 1587 på Vadstena slott, död den 12 augusti 1632 i Mainz i Tyskland, var ett svenskt riksråd och lantmarskalk. Han var son till kanslern Erik Larsson Sparre och Ebba Pedersdotter Brahe, sonson till marsken Lars Siggesson Sparre och dotterson till Per Brahe d.ä.Han var gift med den skånska adelsdamen Anne Johansdatter Urne från 1612 och till hennes död 1620 och med Axel Oxenstiernas syster Ebba från 1624.

Johan Eriksson Sparre
Johan Eriksson Sparre

Detta är första gången dessa växter nämns i svensk skrift. Tänkbart är att Sophie med denna gåva introducerade fyra nya växter i renässansträdgårdarna i Sverige.

Judith Jansdr Leyster Tulpenboek 1643
Judith Jansdr Leyster Tulpenboek 1643

Hennes berömde bror Tycho har naturligtvis fått mycket utrymme i historien men hon var själv en banbrytare för kvinnliga forskare i Norden. Sophie behärskade astronomi, astrologi, kemi, trädgårdskonst och släktforskning.
Tycho Brahe själv ansåg att systern var en av Europas mest lärda kvinnor. Hela sitt liv ägnade hon åt vetenskapen på det sätt som var möjligt för henne. På den tiden var universiteten stängda för kvinnor. Utbildningen fick hon tillskansa sig i hemmet. Som lärare fungerade brodern Tycho.
Liksom brodern gick Sophie sina egna vägar inom vetenskapen och bröt liksom Tycho mot konventioner och familjens vilja.
Hon föddes på Knutstorps borg den 24 augusti 1556 och avled 1643 i Helsingör.

© Copyright 2015 Ann Walkendorff, All rights Reserved. Written For: The story of the noble family Walkendorff