Universitetsstudier redan på 1400-talet

Kunskap är nyckeln till framgång…..

Det är ganska fantastiskt att medlemmar i släkten Walkendorff, redan på 1400-talet var inskrivna och bedrev studier på de främsta universiteten. Så man kan kanske påstå att jag följer i “fädrens spår”, då jag själv nått magisternivå.

Ett anrikt universitet är det i Greifswald, som grundades 1456. År 1491 skriver den blivande ärkebiskopen i Nidaros, Erik Valkendorf/Walkendorff(1465-1522) in sig på den teologiska fakulteten, 1492 tar han sin baccalaureusexamen. Han tar även en magisterexamen, när och var är okänt.

greifsvald
Greifswalds universitet

 

Hans bror Knud Valkendorf/Walkendorff (-1527) skriver in sig på samma universitet 1495, och han tar sin baccalaureusexamen 1496. Han fortsätter sina studier vid Köpenhamns universitet, där han tar sin magisterexamen 1506. Han blir 1516 rektor för samma universitet som grundades 1479. Redan 19 juni 1475 utfärdade påven Sixtus IV en s k påvebulla, där han ger sitt tillstånd till kung Christian, som var på besök i Rom, att inrätta lärosätet.

pavebullen_1475 (1)
Påvebullan från den 19 juni 1475

En annan släkting, Tycho Ottesen Brahe, min farfars mormors morfars farfars farfars morfars bror, skrev även han in sig på Köpenhamns universitet. Året var 1559 och han var bara 13 år gammal. Han fortsatte sina studier ute i Europa, vid universiteten i Leipzig, Wittenberg, Rostock och Basel.

 

© Copyright 2015 Ann Walkendorff, All rights Reserved. Written For: The story of the noble family Walkendorff
Please follow and like us:

All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove
%d bloggare gillar detta: