Walkendorff i teaterns och litteraturens värld-Elverhøj

Elverskud

Elverhøj  Elfjungfrun  Elves´Hill            elvehöjlpn

Danskt nationalepos

Erik Henningsen Walkendorff har en av huvudrollerna i denna nationalromantiska komedi. Han är förmyndare till den unga och vackra Elisabet Munk som ska gifta sig, hon är även gudbarn till kung Christian IV . Kungen kommer på besök till Eriks gods Højstrup, och en rad förvecklingar uppstår.

Stycket blev en enorm framgång och kan efter nästan 200 år fortfarande dra stor publik. I dag betraktas som danskt nationaldrama, och under lång tid var detta stycke traditionsenligt det första man såg som barn på den danska nationalscenen Det Kongelige Teater. Ljudfil

Efter urpremiären har stycket uppförts över 1 000 gånger. Den danska kungssången Kong Christian ingår.

Elverhøj var ett beställningsverk som skrevs till bröllopet mellan Fredrik VI:s yngsta dotter Vilhelmine Marie och prins Frederik Carl Christian (den blivande Fredrik VII). Bröllopet hölls den 1 november 1828 och festspelet Elverhøj hade premiär fem dagar senare, den 6 november. Verket skrevs av Johan Ludvig Heiberg med musik av Friedrich Kuhlau från 1828.

Ännu i dag så inspirerar det klassiska skådespelet till nya tolkningar och versioner. Elverhöj margrethe 2010

Den danska drottningen Margrethe II ses här regissera och själv uppträda i en balettuppsättning där hon skapat scenografin och dräkterna. Till höger läser drottning ur Elverhøj, 2010

elverhöjmed-dronningen-som-assistent--

»Nnnnnu!« Celestine, nederst, Josefine og Bendik måtte tage åbningsscenen til balletten »Elverhøj« om flere gange, før Susanne Heering og hendes assistent, dronning Margrethe var tilfredse. Bagtæppet med Elverhøj på gloende pæle er dronning Margrethes værk. Foto: Keld Navntoft

margrethedansar elverhöj

Photo: Hans-Jørgen Johansen

pjäs Rollista Elverhöj

Erik Walkendorff levde 1523-1605 och var herre till Højstrup Gods, Lyderslev (Stevns H., Præstø). Son till riksrådet Henning Walkendorff til Glorup och Anne Johansdatter Oxe, och halvbror till rigshofmester Christopher Walkendorff. Hans farfar Axel Walkendorff var länsman på Tranekjær slott och far till ärkebiskopen i Nidaros Erik Walkendorff. Hans morfar Johan Oxe var riksråd. Erik var kusin med riksrådet och rigshofmester Peder Oxe, gift med Mette Olufsdatter Rosenkrantz, en av landets rikaste kvinnor och släkt på håll med Erik. Hon ägde bland annat Skarhults slott i Skåne.

Erik Walkendorff är min farfars mormors morfars farfars farfars farfars fars halvbror. Han tjänstgjorde som så många andra av släkten Walkendorff vid det danska hovet. Han var kammartjänare hos kung Christian III.

Walkendorff elverhöj

Walkendorff

Pjäsen utspelar sig bland annat på hans gods Højstrup.

elvehöj

Författaren Heiberg byggde dramat kring flera olika sägner om en älvkonung på Stevns klint, samt en historia om utbytta barn, där kung Kristian IV uppträder som ett slags detektiv som avslöjar hur saker och ting egentligen förhåller sig. Berättelsen är ett ganska typiskt exempel på det romantiska dramat, där musiken och texten tillsammans skapar ett allkonstverk med sagotema. Elverhøj – är en kulle enligt dansk folktro där älvfolket bor.

Heiberg fick 665 danska riksdaler i honorar samt en fast anställning på Det kongelige Teater som författare och översättare. Kuhlaus ersättning var 400 riksdaler samt en professorstitel.

Musikfil Friedrich Kuhlau – Elverhøj, Op.100 (1828) . Hela pjäsen finns som Google e-book

Stycket fick svensk premiär 1857 med namnet Elfjungfrun. Pjäsen filmatiserades i Danmark 1939.

” intet folk kan på det musikaliska området påvisa ett konstverk af i nationellt hänseende större betydelse och mera ingripande verkan„— L.E. Thrane

Elfjungfrun, är namnet på den den första svenska översättningen av skådespelet, tryckt på Hörbergska boktryckeriet i Stockholm 1857

© Copyright Ann Walkendorff, All rights Reserved. Written For: The story of the noble family Walkendorff
Please follow and like us:
error